Πώς να βοηθήσετε την οικογένεια του παιδιού με ΔΑΦ

Η οικογένεια είναι ο κύριος πυλώνας στήριξης ενός παιδιού με αυτισμό. Είναι επίσης το σημαντικότερο σύστημα κοινωνικοποίησης και εκεί όπου γίνονται, κατά κύριο λόγο, πράξη και εφαρμόζονται όλες οι τεχνικές που αυτό μαθαίνει από τους ειδικούς.

Οι γονείς και τα αδέλφια για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο δύσκολο ρόλο τους χρειάζονται υποστήριξη, τόσο από την πολιτεία όσο και από τα δίκτυα γύρω τους. Τί μπορείτε να κάνετε ως φίλος ή συγγενής για την οικογένεια του παιδιού με αυτισμό;

Κατ’ αρχήν μην απομακρύνεστε από την οικογένεια! Πολλές φορές η ίδια η οικογένεια απομακρύνεται και γίνεται εσωστρεφής, αλλά ο λόγος είναι ο αυτισμός του παιδιού. Σεβαστείτε τα όρια της οικογένειας και την επιθυμία της, δηλώνοντας πάντα το παρόν σας. Σκεφτείτε ότι και οι γονείς θα θελήσουν κάποια στιγμή να μιλήσουν για τα παιδιά τους και να μοιραστούν τις εμπειρίες τους. Συζητήστε λοιπόν μαζί τους για την διαταραχή. Μιλήστε για αυτήν και ρωτήστε, εφόσον βλέπετε ότι οι αντιδράσεις στην προσπάθειά σας δεν είναι αρνητικές. Οι περισσότεροι γονείς δεν θα έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα με αυτό και θα ήθελαν να σας μιλήσουν για τον αυτισμό και να σας δώσουν την δική τους οπτική. Υπάρχει φυσικά και η αντίθετη περίπτωση, οπότε εκεί απλά σεβαστείτε την επιθυμία της οικογένειας, χωρίς να πιέζετε να μάθετε κάτι για το οποίο δεν θέλουν οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι να συζητήσουν.

Προσέχετε πάντα τί είναι αυτό που λέτε και πώς το λέτε (για περισσότερη βοήθεια δείτε εδώ). Σε γενικές γραμμές μην είστε επικριτικοί και ακούστε προσεκτικά αυτό που έχουν να σας πουν οι γονείς. Ακόμα και αν βρεθείτε μπροστά σε ένα ξέσπασμα θυμού ή μία κακή στιγμή για το παιδί και την οικογένεια, δώστε χώρο και χρόνο, χωρίς να προσπαθήστε να επιβάλετε την γνώμη σας κατά τη διάρκεια του επεισοδίου ή μετά. Εφόσον η σχέση σας με τον γονέα το επιτρέπει, πείτε του τη γνώμη σας αργότερα και προτείνετε του κάτι ευγενικά.

Σε πιο πρακτικό επίπεδο, επικοινωνείτε με τους γονείς συχνά και προσπαθείτε να οργανώνετε φιλικές συναντήσεις. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για τα παιδιά με αυτισμό να συναναστρέφονται με παιδιά τυπικής ανάπτυξης, αλλά και γενικότερα με συνομηλίκους τους. Μην αποκλείετε την οικογένεια με το παιδί με αυτισμό από τις Κυριακάτικες συναντήσεις σας, την εκδρομή σας, την βόλτα σας στο πάρκο ή τα πάρτι γενεθλίων σας. Η ένταξη και η αποδοχή της οικογένειας και του ίδιου του παιδιού είναι από τα σημαντικότερα δώρα που μπορείτε να τους δώσετε και η σημαντικότερη στήριξη που μπορείτε να τους προσφέρετε.

Εν κατακλείδι, προσπαθήστε να είστε δίπλα στην οικογένεια και να την βοηθάτε με τον τρόπο που θα καταλάβετε ότι της ταιριάζει περισσότερο. Να είστε εχέμυθοι με τις πληροφορίες που σας δίνουν ή με τις καταστάσεις που μπορεί να βιώσετε. Να είστε ο εαυτός σας και όχι κάποια εξιδανικευμένη εκδοχή του, καθώς κάτι το οποίο δεν θέλετε να κάνετε ή το κάνετε επειδή πρέπει, γίνεται αντιληπτό τόσο από την οικογένεια, όσο και από το ίδιο το παιδί με αυτισμό.

Γενικά, προσπαθήστε να μάθετε για τον αυτισμό, τις οικογένειες των παιδιών και τις ανάγκες τους. Διδάξτε στα παιδιά σας το διαφορετικό και την αποδοχή του, ώστε να μπορούν και αυτά με την σειρά τους να εκφραστούν άνετα και να συναναστραφούν με του φίλους τους με αυτισμό. Ρωτήστε ευγενικά τους γονείς να σας μιλήσουν για τη διαταραχή, ακούστε τους, καλέστε τους για ένα καφέ ή στο σπίτι σας για μία ταινία, αποδεχθείτε τους μαζί με τα παιδιά τους.

“Το πιο δύσκολο κομμάτι ως φίλοι είναι να προσφέρουμε κατανόηση και συμπαράσταση για κάτι το οποίο δεν κατανοούμε, ούτε καταλαβαίνουμε”