2 Απριλίου: Παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης για τον αυτισμό.

Η ημερομηνία 2 Απριλίου προτάθηκε και ψηφίστηκε από τη γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ως παγκόσμια ημέρα για την ευαισθητοποίηση σε θέματα που αφορούν τις διαταραχές του αυτιστικού φάσματος

Τόσο αυτή την ημέρα, όσο και όλο τον Απρίλιο πραγματοποιούνται παγκοσμίως εκδηλώσεις ενημέρωσης του κοινού και των ειδικών για θέματα γύρω από την διαταραχή. Σύμφωνα και με το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών, σκοπός είναι η συμμετοχή όλων των σχετικών οργανώσεων και κυρίως η ευαισθητοποίηση όλων των θεσμών και των επιπέδων της κοινωνίας μας.

Εξαιτίας της ημέρας, παρουσιάζουμε κάποια πράγματα που οι γονείς θα ήθελαν η κοινωνία να γνωρίζει για τους ίδιους και για τα παιδιά τους, πρωτίστως.

Η Kristi Campbell, μητέρα αυτιστικού παιδιού τα συγκέντρωσε, μιλώντας με γονείς παιδιών στο αυτιστικό φάσμα. Ο αμερικάνικος οργανισμός Autism Speaks, δημοσίευσε το κείμενό της.

Με την ελπίδα ότι τόσο ο αυτισμός, όσο και κάθε άλλη μορφή διαφορετικότητας θα σταματήσει να στιγματίζεται από την κοινωνία και να αποκλείεται από βασικά δικαιώματα, τα οποία οι υπόλοιποι θεωρούμε δεδομένα, παρουσιάζουμε το κείμενο μεταφρασμένο και προσαρμοσμένο στην Ελληνική.

- Δεν χρειάζεται να αισθάνεστε άβολα όταν είστε κοντά στο παιδί μου. Ναι, μπορεί να χρειάζεται λίγο διαφορετική προσέγγιση, αλλά εύχομαι να μην χρειαζόταν να αντιμετωπίζεται ως “ο παράξενος και αλλιώτικος”.

- Δεν είναι όλοι οι αυτιστικοί άνθρωποι ίδιοι.

- Οι άνθρωποι νομίζουν ότι επειδή το παιδί μου δεν είναι σαν ένα άλλο που γνωρίζουν μέσα στο φάσμα του αυτισμού, δεν είναι αυτιστικό.

- Τα παιδιά με αυτισμό αγαπούν και χρειάζονται αγάπη. Είναι υπέροχα και φέρνουν τεράστια χαρά και ευτυχία σε αυτούς που τα αγαπούν.

- Τα παιδία με ειδικές ανάγκες μπορούν να είναι έξυπνα, ταλαντούχα, δημιουργικά και ευαίσθητα. Αυτό δεν είναι εμφανές πάντα, γιατί το μυαλό τους δουλεύει διαφορετικά και επεξεργάζεται διαφορετικά τον κόσμο.

- Αν το παιδί μου κάνει περίεργους θορύβους, φυσικά και μπορείτε να γυρίσετε να το κοιτάξετε. Το κάνει γιατί είναι ενθουσιασμένο. Μην κάθεστε όμως απέναντί μας, κοιτάζοντας με το στόμα ανοικτό.

- Αν δεις το παιδί μου στο σούπερ μάρκετ, μπορεί να κουνάει το κεφάλι του, να μασάει το μανίκι του ή να κάνει στροφές γύρω από τον εαυτό του. Είναι αγχωμένο. Δεν θα το μαλώσω, οπότε μην με κοιτάς σαν να έπρεπε να το κάνω. Δεν ελέγχει το πώς θα ανταποκρίνεται στα ερεθίσματα. Προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον τρόπο που το σώμα του επηρεάζεται από το περιβάλλον γύρω του.

- Για τους θεατές, που θεωρούν ότι δεν χειρίζομαι σωστά τις περίεργες συμπεριφορές του παιδιού μου: Ζητάω λίγη κατανόηση και ενσυναίσθηση. Μην κρίνετε και προσπαθήστε να καταλάβετε ότι το παιδί μου επηρεάζεται έντονα από το περιβάλλον γύρω του.

- Αποδεχθείτε τα παιδιά μας, με το ίδιο τρόπο που θεωρείτε ότι εμείς πρέπει να αποδεχθούμε τα δικά σας.

(Πηγή: www.autismspeaks.org)